Народното събрание изненадващо прие законови промени, които предвиждат въвеждането на безвъзмезден

...
Народното събрание изненадващо прие законови промени, които предвиждат въвеждането на безвъзмезден
Коментари Харесай

66-има депутати гласуваха наказание арест за вдигане на шум

Народното заседание изненадващо одобри законови промени, които плануват въвеждането на безплатен труд в интерес на обществото и задържане до 25 дни в териториална конструкция на Министерството на вътрешните работи дори единствено при административни нарушавания. Става дума за промени в Закона за административните нарушавания и санкции (ЗАНН), вкарани от " Обединени патриоти ", при това от всички партии от досегашния формат - Вътрешна македонска революционна организация, " Атака " и НФСБ.

Още по-неочаквано се оказа, че законопроектът е признат непосредствено в пленарната зала и не е минал през правната комисия, а единствено през вътрешната комисия и през комисията по земеделие. Въпреки това промените бяха гласувани на първо четене без нито един " срещу ", само че с гласовете на едвам 66-има народни представители. Други 28 бяха „ въздържали се “. По закон и устав, в случай че има кворум, даже 61 депутати могат да си изгласуват закон.

Вносителите вкарват въпросните две нови административни санкции, защото основното наказване санкция не се извършва. Те дават образец със Закона за горите, при който се постановат санкции за противозаконна сеч, само че главно на лица, които заявяват липса на приходи или приходи под обществения най-малко. Поради това санкциите не се събират и по този начин " страната абдикира от осъществяването на задължението си да санкционира причинителите на административни нарушавания ". Това са всъщност и всеобщите случаи на административни нарушавания, настояват те.

Авторите на законопроекта изясняват, че въвеждането на задържане в полицейски арест до 25 денонощия в ЗАНН ще е единствено за административни нарушавания на публичния ред. Те показват, че сходно наказване се планува в Указа за битка с дребното безчинство, както и в Закона против спортното безчинство. Сега те оферират да се даде опция да има такава глоба и за нарушавания на публичния ред. Независимо че категорично не се показва тъкмо какво депутатите имат поради, по Закона за локалното самоуправление и локалната администрация нарушаванията на публичния ред всекидневно са заложени в наредби на общинските препоръки. В Столичната община под нарушавания на публичния ред се разбира вдигането на звук от домашни действия или от съседи в жилищни здания в работни дни в интервала от 22.00 до 08.00 часа и от 14.00 до 16.00 ч. Пак нарушаване на публичния ред има и при паленето на огън навън тук-там за публично прилагане, както и допускането на свободно придвижване и/или паша на селскостопански животни по улици, паркове, градини и други зелени повърхност. Има общини, които да вземем за пример не разрешават и дефинират като нарушаване на публичния ред изразходване на спиртни питиета, вино и бира извън функциониращите с тази цел заведения за хранене и развлечения, или пък, в случай че някой спи на пейките или на земята в паркове, градини и жп гари. 

Проектът съдържа подробна уредба по отношение на наказването безплатен труд в интерес на обществото. Предлага се размерът на това наказване да бъде не по-малко от 40 часа и не повече от 200 часа годишно за не повече от две поредни години. Изрично се показва, че това наказване ще се постанова при нарушаване, осъществено наново или редовно. Дава се опция то да бъде налагано и в комплект с друго административно наказване. Тук също не се показва за кои тъкмо случаи ще се ползва това наказване, което дава опция за всевъзможни тълкувания. Например може да има такова наказване даже и в случай че някой два пъти мине на червен светофар.

По време на разглеждането на проекта от ГЕРБ оповестиха, че са скептични по отношение на въвеждането на задържането по Закон за административните нарушения и наказания, тъй като Министерство на вътрешните работи и ръководствата нямат подобен потенциал. От Българска социалистическа партия пък споделиха, че не би трябвало да се работи на парче в тази материя. И от ГЕРБ, и от БСП припомниха, че сега работна група в Министерски съвет се занимава с идея и проектопромени. " Обединени патриоти " си опазиха плана с тезата, че от 30 години се чакат промени в тази област, само че те по този начин и не се случват. 

 

 

 

 

-

 

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР